Skip to main content
logo-erasmus logo-erasmus lifeline-menu facebook X linkedin instagram play pause refresh expand contract close sound mute share down angle-left angle-right slider-right slider-left search phone mail location earth external-link clock clipboard-list location print whatsapp warning hash heartbeat lifeline checkmark stethoscope calendar specialty closing-date bell
Erasmus MC
  • Gepubliceerd op 16-02-2021

“Ons werk is veel veelzijdiger dan je denkt”, vertellen dialyseverpleegkundigen Sandra en Stephan. “Het is de perfecte combinatie tussen het technische en psychosociale deel van de zorg.” Ze vertellen er meer over.

dialyseverpleegkundige erasmus mc

Nooit uitgeleerd

Sandra de Haas is al 30 jaar dialyseverpleegkundige en de laatste vijf jaar meewerkend leidinggevende bij Erasmus MC. “Het is zo’n mooi vak. Nieuwe technologieën en behandelingen volgen elkaar hier snel op, dus je raakt hier nooit uitgeleerd. Ik ben er echt aan verknocht.”

Juiste combinatie

Stephan Glansdorp is daarentegen pas een jaar gediplomeerd verpleegkundige en koos na zijn afstuderen vrijwel direct voor de vervolgopleiding tot dialyseverpleegkundige. “Ik heb in best veel branches gewerkt, maar het was het steeds net niet. Uiteindelijk toch voor de zorg gekozen en hier zit ik helemaal op m’n plek. De specialisatie tot dialyseverpleegkundige is niet direct het eerste waar je aan denkt, maar het is heel veelzijdig. Ik heb een dagje meegelopen om de specialisatie te leren kennen en ik was gelijk overtuigd. Dit is de juiste combinatie tussen zorg en techniek.”

“Dialyseverpleegkundige worden is niet direct het eerste waar je aan denkt.”

Stephan, dialyseverpleegkundige

Technisch inzicht

Want het werk van dialyseverpleegkundigen vraagt om technisch inzicht, vertelt Stephan. “Dat heb je nodig om de dialyseapparatuur op te bouwen, patiënten hier goed op te kunnen aansluiten en te monitoren gedurende de behandeling."

"Bovendien moet je snel kunnen schakelen", gaat Sandra verder. "De ene keer behandel je chronische patiënten die komen voor behandelingen als hemodialyse, plasmaferese of peritoneaaldialyse. Het volgende moment doet zich een acute situatie voor waarbij een patiënt met acuut nierfalen zo snel mogelijk moet starten met dialyse.”

Band opbouwen

 “We hebben ook een grote rol in het proces rondom een niertransplantatie”, gaat Sandra verder. “Als er een donornier beschikbaar komt voor transplantatie begeleiden wij de patiënt en bereiden we hen voor op de operatie. Vaak zijn patiënten al lang aan de dialyse dus daar bouw je een bepaalde band mee op. Het is heel mooi om te zien dat iemand na zo’n operatie weer een ‘normaal’ leven heeft.”

Kinderdialyse centrum

Niertransplantaties kom je niet in ieder ziekenhuis tegen. En dat geldt ook voor meerdere ziektebeelden en behandelingen in het Erasmus MC, vertelt Stephan. “Dat maakt het werk hier zo uniek. Zo behandelen we patiënten ook met immunoadsorptie therapie waarbij antilichamen uit het bloed gefilterd worden waardoor we kunnen transplanteren door de bloedgroep heen. En we dialyseren ook kinderen als één van de drie kinderdialyse centra in Nederland. Heel bijzonder natuurlijk.”

“Ik vind het heel belangrijk om patiënten goed te begeleiden in hun ziekte.”

Sandra, meewerkend leidinggevende Dialyse

Drie keer per week

“Het is mooi dat we zoveel kunnen, maar het hele proces rondom zo'n behandeling is voor de patiënt heel ingrijpend. Sommige patiënten komen hier al jarenlang drie keer per week. Ik vind het heel belangrijk om patiënten goed te begeleiden in hun ziekte. Ze gaan toch steeds verder achteruit en dat is moeilijk. Daar proberen wij ze zo goed mogelijk in te ondersteunen”, zegt Sandra.

Snel afwegen

Voor Stephan ligt de uitdaging vooral in het acute deel van zijn werk. “Bij onze patiënten zien we veel comorbiditeiten. Dan zijn er ook onderliggende problemen waar je rekening mee moet houden, zoals hart-/vaatziekten of Diabetes Mellitus die invloed kunnen hebben op de behandeling. In een korte tijd moet je alles goed afwegen en breder kijken dan je eigen specialisme. Daar leer je heel veel van.”

Verder specialiseren

Dat het werk van dialyseverpleegkundigen in het Erasmus MC heel divers is, is inmiddels duidelijk. “Je kunt je verder specialiseren in bepaalde behandelingen of een specifiek deel van je werk. Zo heb ik me gespecialiseerd in vaattoegang. Dat is een voorwaarde voor een goede dialyse. Er wordt vanuit de dialyse afdeling gestimuleerd om scholingen te volgen, naast de gebruikelijke bijscholingen. Het is gewoon een heel mooi specialisme. En daarbij kom je ook nog in een heel leuk en gezellig team”, sluiten Sandra en Stephan af.

Word onderdeel van ons team

Wil jij ook dialyseverpleegkundige worden in een academische omgeving waar je nooit uitgeleerd raakt? Ontdek jouw mogelijkheden!

Naar de vacature