Skip to main content
logo-erasmus logo-erasmus lifeline-menu facebook X linkedin instagram play pause refresh expand contract close sound mute share down angle-left angle-right slider-right slider-left search phone mail location earth external-link clock clipboard-list location print whatsapp warning hash heartbeat lifeline checkmark stethoscope calendar specialty closing-date bell
  • Gepubliceerd op 07-02-2018

Van verpleegkundige naar hoogleraar

Verpleegkundige, pijnexpert en psycholoog dr. Monique van Dijk is sinds 1 juni 2017 hoogleraar Verplegingswetenschap, de eerste in het Erasmus MC. "Een nieuwe uitdaging die me veel energie geeft."

Afbeelding

Verpleegkundig onderzoek stimuleren

"Ik begon mijn loopbaan in 1978 met de in-service opleiding tot A-verpleegkundige in het toenmalige Dijkzigt ziekenhuis. Na drie maanden vooropleiding werd je in het diepe gegooid. Ik ging dus direct de praktijk in en ik vond het meteen geweldig! Ik voelde me als een vis in het water.

Na mijn opleiding heb ik onder andere als wijkverpleegkundige gewerkt, in een perifeer ziekenhuis en in een verpleeghuis. De afgelopen 22 jaar ben ik als senior onderzoeker en universitair hoofddocent bezig geweest met het uitvoeren en begeleiden van klinisch onderzoek. Nu doe ik dat vanuit de positie van hoogleraar met hulp van een team aan onderzoekers met een verpleegkundige achtergrond. Een mooie positie van waaruit ik het verpleegkundig onderzoek verder kan stimuleren."

“Verpleegkundigen mogen wel wat minder bescheiden worden. We zijn nog niet zo gewend de lead te nemen. Bescheidenheid is mooi, maar in het medische bolwerk mag je ook het voortouw nemen.”

Ambitieuze collega’s

"Bij Erasmus MC zijn een groot aantal verpleegkundigen, verpleegkundig specialisten en verplegingswetenschappers met visie en gedrevenheid. Een behoorlijk aantal verpleegkundig specialisten zitten in een promotietraject of hebben dit al afgerond. Daar word ik echt blij van. Ik ben er trots op om nog meer collega's te ondersteunen in hun ambities om verpleegkundig wetenschappelijk onderzoek te doen. De kansen zijn er."

Schroom van zich afgooien

"Aan het vergroten van het vertrouwen van verpleegkundigen in hun eigen kunnen om onderzoek te doen moeten we werken. Verpleegkundigen moeten de schroom van zich afgooien. Ik zie nog te vaak dat de afstudeerscripties van bijvoorbeeld verpleegkundig specialisten in een lade terecht komen. Door hun skills om een wetenschappelijk artikel te schrijven te vergroten, vergroten zij hun kansen om te publiceren. Hoe mooi is het als we de passie voor het doen van verpleegkundig onderzoek daarmee vast kunnen houden."

“Het evidence based-werken is tegenwoordig een van de pijlers van het verpleegkundig werk.”

Evidence based werken

"Ik vind het belangrijk om met verpleegkundigen op de werkvloer mee te lopen. Ik probeer dat iedere twee weken een dagdeel te doen. Daar geniet ik van en is bovendien heel nuttig. Ik zie en hoor veel: waar liggen mogelijke verbeterpunten? In werkprocessen, maar zeker ook in verpleegkundige handelingen. Door hier wetenschappelijk onderzoek naar te doen kunnen we het effect ervan aantonen en de zorg nog verder verbeteren. Het evidence based-werken is tegenwoordig een van de pijlers van het verpleegkundig werk."

Onderzoek naar de effecten van onze nieuwbouw

"Samen met een aantal collega's onderzoeken we de effecten van onze nieuwbouw voor personeel en patiënten. Nu zijn we nog met de voormeting in het oude gebouw bezig, maar eind 2018 herhalen we onze metingen in de nieuwbouw. Ik begeleid momenteel meerdere studenten van de HBO-V die voor hun afstudeeronderzoek ons helpen bij het onderzoek. Zo is één van de onderdelen welk effect de nieuwbouw heeft op de kwaliteit van zorg vanuit het perspectief van de patiënt. Maar ook onderzoeken we de slaapkwaliteit van patiënten in één- en meerpersoonskamers. Ook de voor- en nadelen van het 'rooming-in' waarbij een naaste van een patiënt in diens kamer kan overnachten onderzoeken we. Een ander heel interessant onderdeel is het 'shadowen' van verpleegkundigen tijdens hun diensten. Hiermee krijgen we inzicht in hoeveel tijd de verpleegkundige bezig is met verschillende aspecten van indirecte en directe patiëntenzorg."

Lof der Verpleegkunst

"Gekoppeld aan mijn oratie, het officiële moment dat ik het ambt van hoogleraar Verplegingswetenschap aanvaard, organiseren we op 20 april a.s. een ochtendsymposium in De Doelen: Lof der Verpleegkunst. Een inspirerende dag voor en door verpleegkundigen waarin alle aspecten van het mooie beroep aan bod komen. 's Middags om 16:00 uur zal dan de openbare oratie zijn op Woudestein.

Jane Booth, verpleegkundig specialist uit het kinderstaatsziekenhuis in Kaapstad is key-note speaker op het symposium. Zij zal vertellen hoe haar team werkt om kinderen met een tracheacanule weer snel naar huis te krijgen, zelfs als deze in een krottenwijk ligt. Haar oplossingsgerichte aanpak is een inspiratie." 

Meer weten over verpleegkundig onderzoek bij Erasmus MC?

Ben je geïnspireerd en wil je meer weten over het doen van verpleegkundig onderzoek bij Erasmus MC? 

Ontdek jouw mogelijkheden