Skip to main content
logo-erasmus logo-erasmus lifeline-menu facebook X linkedin instagram play pause refresh expand contract close sound mute share down angle-left angle-right slider-right slider-left search phone mail location earth external-link clock clipboard-list location print whatsapp warning hash heartbeat lifeline checkmark stethoscope calendar specialty closing-date bell
Erasmus MC
  • Gepubliceerd op 15-11-2018

Elin Evenhuis is recovery verpleegkundige op het OK-complex van het Erasmus MC. Ze stelt patiënten gerust voor en na een ingrijpende operatie en zorgt ervoor dat patiënten stabiel en pijnvrij de OK verlaten. Scherp zijn en kunnen ingrijpen, is hierbij van levensbelang.

Elin, recovery verpleegkundige

Iets anders

Elin is van oorsprong IC-verpleegkundige. Ze werkte onder andere op de IC van het Havenziekenhuis en op de IC-hartbewaking van het Erasmus MC, maar ging er even tussenuit om vier jaar in het buitenland te verblijven. Toen ze terugkwam naar Nederland, wilde ze iets anders en werd ze recovery verpleegkundige op de OK van Erasmus MC.

Rustig wakker worden

“Het leuke aan de recovery is dat je heel veel verschillende patiënten ziet. Van een korte operatie aan het oog tot een complexe borstreconstructie. Iedere operatie en patiënt is anders. Ik zorg ervoor dat de patiënt rustig wakker wordt, stabiel blijft en dat de pijn dragelijk is. Bij korte OK’s gaan patiënten vaak na 15 minuten weer terug naar de afdeling, maar het kan ook 2 of 3 uur duren voordat ze stabiel overgedragen kunnen worden.”

“Ik zorg ervoor dat de patiënt rustig wakker wordt, stabiel blijft en dat de pijn dragelijk is.”

Ingrijpen & anticiperen

Als recovery verpleegkundige moet je scherp zijn. Zeker in een ziekenhuis als het Erasmus MC, waar complexe ingrepen de standaard zijn: “Patiënten liggen vaak nog aan de beademing, verliezen veel bloed of hebben een instabiele bloeddruk. Dan moet je in kunnen grijpen. Je moet constant anticiperen op de situatie van een patiënt. Zo ben ik bijvoorbeeld extra alert op hartritmestoornissen na een ingrijpende operatie aan het hart.”

Waardevolle IC-ervaring

Als je nog geen ervaring op de IC hebt, volg je eerst de opleiding tot recovery verpleegkundige: “Ik heb veel aan mijn ervaringen op de IC. Patiënten liggen vaak aan de beademing en daar ben ik als IC-verpleegkundige aan gewend. In acute situaties weet ik hoe ik moet handelen. Je moet bijvoorbeeld de bloeddruk invasief kunnen meten en bijsturen en in uiterste gevallen kan je ook in een reanimatiesetting komen. Maar ook wanneer een neurologische patiënt niet reageert zoals hij zou moeten reageren, gaan we direct door naar de CT-scan. Je hebt dus veel specialistische kennis nodig.”

“Patiënten liggen vaak nog aan de beademing, verliezen veel bloed of hebben een instabiele bloeddruk. Dan moet je kunnen ingrijpen.”

Hoge turnover

De turnover van patiënten is hoog, vertelt Elin: “Je ziet veel patiënten op een dag. Soms wel 3 per uur, het ligt eraan hoe complex de ingrepen zijn. De anesthesioloog draagt de patiënt na de operatie aan ons over, vertelt hoe het is verlopen en waar we op moeten letten. Je moet dus heel snel schakelen en veel informatie verwerken. Maar die afwisseling geeft mij energie, ik vind dat heel erg leuk.”

Pijnvrij terug naar de afdeling

Naast de verpleegtechnische kennis, is het psychosociale deel ook van groot belang: “Je kunt veel voor patiënten betekenen. Je bent er voor de operatie om de patiënt voor te bereiden en de angst weg te nemen en na de operatie ben je weer het eerste gezicht die hij ziet. Sommige patiënten worden heel naar wakker uit de narcose. Je bent er dan om hen gerust te stellen. Patiënten zijn je vaak heel dankbaar, omdat je er op een belangrijk moment bent geweest. Ik vind het heel fijn als alle patiënten weer pijnvrij en comfortabel terug gaan naar de afdeling.”

Word onderdeel van ons team

Wil jij ook werken als recovery verpleegkundige op ons OK-complex? Ontdek jouw mogelijkheden!

Naar de vacature