Skip to main content
logo-erasmus logo-erasmus lifeline-menu facebook X linkedin instagram play pause refresh expand contract close sound mute share down angle-left angle-right slider-right slider-left search phone mail location earth external-link clock clipboard-list location print whatsapp warning hash heartbeat lifeline checkmark stethoscope calendar specialty closing-date bell
  • Gepubliceerd op 31-01-2018

Jolanda van Woerkom is verpleegkundige Elektrofysiologie binnen het Thoraxcentrum. Samen met haar team staat ze patiënten bij tijdens het opsporen en oplossen van hartritmestoornissen.

Afbeelding

Opsporen en oplossen van hartritmestoornissen

"Op de afdeling Elektrofysiologie, ook wel EFO genoemd, worden patiënten geholpen die hartritmestoornissen ondervinden. Hartritmebehandeling kan soms met medicijnen, soms ook met een behandeling in het hart zelf. Door middel van het inbrengen van katheters in het hart kan de elektrofysioloog, een gespecialiseerd cardioloog, meten waar het ritmeprobleem ontstaat en eventueel deze plaats 'wegvriezen' of 'wegbranden'. Dit heet een ablatie. Als het nodig is kan ook een pacemaker of ICD (een interne defibrillator) geplaatst worden. Ablaties in onze magneetkamers zijn bijzonder toonaangevend. We lopen daarin voorop binnen de gezondheidszorg."

“Ablaties in onze magneetkamers zijn bijzonder toonaangevend.”

Specialistisch werk

"Mijn taak als verpleegkundige is om patiënten die een onderzoek of behandeling ondergaan bij te staan tijdens de procedure. Ik stel hen gerust, bewaak de vitale functies en assisteer daarnaast de elektrofysioloog. Het is heel specialistisch werk waarvoor veel kennis vereist is. Goed observeren en communiceren met de patiënt is van groot belang. Ik moet anticiperen op hetgeen zou kunnen gebeuren om in te kunnen grijpen indien nodig."

“Mijn werk is bovengemiddeld technisch. Je werkt met innovatieve apparatuur, waaronder röntgen, in een hightech omgeving.”

Wakkere patiënten

"Tijdens onderzoeken en behandelingen zijn patiënten veelal wakker. En dat vinden ze vaak heel eng. De angst voor het onbekende dat staat te gebeuren is heel begrijpelijk. Voor mij als verpleegkundige is dan ook een grote taak weggelegd om hen goed voor te lichten en gerust te stellen. Bij sommige procedures gaan patiënten wel onder algehele narcose, dat zijn vaak intensieve en langdurige procedures." 

Dat hebben we maar mooi gedaan

"We vormen met alle verpleegkundigen, technici en elektrofysiologen een hecht team dat goed op elkaar ingespeeld is. Soms kijk ik 's ochtends naar het programma van die dag en denk ik 'dit wordt een heftige dag'. Aan het eind van zo'n dag kunnen zeggen 'dat hebben we maar mooi gedaan met elkaar' en dat de patiënten tevreden zijn is wat mijn werk mooi maakt."

“Als een patiënt super zenuwachtig binnenkomt en na afloop zegt 'bedankt, het was gezellig', dan heb ik een topdag!”

Word onderdeel van ons team

Ben je geïnspireerd om als verpleegkundige Elektrofysiologie bij ons aan de slag te gaan? Bekijk de vacature en solliciteer.

Naar de vacature